Hvor lange kan sneglevindinger være?

18 maj 2020 Anders Lundtang Hansen

Sneglevindinger er faktisk en genial opfindelse, der i sin grundform ikke har forandret sig radikalt, siden man i tidernes morgen fandt ud af, hvordan gavnlig sådan en simpel ting som et spiralformet rør kunne være.

Ved at sætte dette på for eksempel en pind, så kunne man dreje dette, så man gravede et hul direkte ned i jorden, uden man skulle bruge en spade til dette, og man kunne komme direkte ned i underlaget, uden man skulle grave hen til det.

Godt nok kunne man så blive overrasket over, hvad man så fandt nede i underlaget, men den slags har man nu om dage teknologi til at undersøge, og nogle gange bruger man da netop sådan en sneglevinding til at lave en jordbundsprøve.

Men de gamle af den slags konstruktioner var ikke af så solidt materiale, og der skulle virkelig mange mandekræfter til at bruge dem, så det var begrænset, hvor lange man behøvede eller kunne lave dem.

Senere forstod man at lave nogle rigtig solide af metaller, som man i teorien kunne grave dybt med, hvorfor de blev længere, men stadig havde man dette med mandekræfter, hvorfor man konstruerede maskiner til dette, så man kunne grave endnu dybere.

Dette er senere blevet overført til de virkelig store maskiner, som man graver hele motorveje og undergrundbaner med dybt under overfladen og endda også under vand.

Det er nogle imponerende elektroniske maskiner, som man kan bore med gennem selv de meste genstridige materiale.

Så behøvede man faktisk ikke længere have have disse sneglevindinger så lange, men de skulle være store og gerne forøges og indsnævres undervejs, så man kunne grave store overflader væk.

Der er derfor sket en hel del, siden man så fidusen ved sådan en vinding, men grundlæggende er det stadig det samme princip, man bruger nu om dage og helt tilbage til dengang, man fik idéen til det.

 

Flere Nyheder